صفحه اصلی / ارتودنسی / انواع براکت ارتودنسی
 انواع براکت ارتودنسی
 انواع براکت ارتودنسی

انواع براکت ارتودنسی

انواع براکت ارتودنسی

 

انواع براکت ارتودنسی شامل موارد زیر است:

  • براکت فلزی

براکت فلزی که به ‌آنها براکت معمولی نیز گفته می‌شود، از نگینهای فلزی مربعی شکل و سیم ارتودنسی تشکیل شده است. نگینهای براکت به سطح جلوی دندان ها چسبانده می‌شوند و سیم ارتودنسی از آنها عبور می‌کند. براکت فلزی متداولترین براکت مورد استفاده به خصوص در نوجوانان است چرا که مؤثرترین، سریع‌ترین و ارزان‌ترین روش حرکت دادن دندان‌ها به موقعیت مطلوب می‌باشد.

انواع براکت ارتودنسی
انواع براکت ارتودنسی

در گذشته نگینهای براکت بزرگ بودند و سطح زیادی از دندان را می‌پوشاند اما امروزه از نگینهای بسیار کوچکی استفاده می‌شود. به همین علت بسیار کمتر از گذشته جلب توجه می‌کند. همچنین با تکنولوژی‌های جدید می‌توان سرعت حرکت دندان‌ها را افزایش داده و درد آنها را کاهش داد. یکی از مزیت‌های براکت فلزی برای کودکان و نوجوانان انتخاب رنگ حلقه کشی دور نگین براکت ( لیگاچور) و حلقه کشی الاستیک است.

انواع براکت ارتودنسی
انواع براکت ارتودنسی
  • براکت سرامیکی

یکی از انواع براکت ارتودنسی براکت سرامیکیاست که یکی از گزینه ‌های محبوب جایگزین براکت فلزی است چرا که به علت رنگ سفید یا شفاف کمتر از براکت فلزی جلب توجه می‌کند و تا حدی نامرئی محسوب می‌شود. همچنین بسیاری از ارتودنتیست ها برای نامحسوس شدن آن از سیم ارتودنسی سفید رنگ استفاده می‌کنند. با وجود این مزیت، باید توجه داشته باشید ممکن است نگین سرامیکی براکت همانند دندان طبیعی تغییر رنگ پیدا کرده و به خوبی گذشته شفافی یا سفید رنگ نباشد. با این حال جای نگرانی نیست چرا که می‌توان آنها را در کلینیک دندانپزشکی به صورت حرفه ‌ای تمیز نمود. همچنین براکت سرامیکی در مقایسه با الاینر شفاف مدت درمان کوتاه‌تری دارد. با این حال براکت سرامیکی گران‌تر از براکت فلزی است. از نظر درد و ناراحتی این براکت تفاوتی با براکت فلزی ندارد.

انواع براکت ارتودنسی
انواع براکت ارتودنسی
  • براکت پشت دندانی (لینگوال)

براکت پشت دندانی سیستمی مشابه براکت معمولی دارد با این تفاوت که به سطح پشتی دندان‌ها چسبانده می‌شود تا در معرض دید قرار نداشته باشد. در واقع محبوبیت براکت پشت دندانی به علت نامرئی بودن آن است. از نظر کارایی نیز عملکردی مشابه براکت معمولی دارد و طول دوره درمان نیز همانند آن است. با این حال به علت این که در سطح پشتی دندان‌ها قرار دارد تمیز کردن آن دشوارتر است و تنظیم آن مدت بیشتری طول می‌کشد. در صورتی که نتوانید براکت و سطوح بین دندانی را به خوبی تمیز کنید، ممکن است این سیستم براکت باعث پوسیدگی دندان و عفونت لثه شود. دندان‌پزشک به شما روش صحیح رعایت بهداشت دهان و تمیزکردن براکت را آموزش می‌دهد. همچنین تکلم و گفتار ممکن است بیشتر از انواع دیگر براکت تحت تأثیر قرار بگیرد و باید در ابتدا بیشتر تلاش کنید تا بتوانید کلمات را به درستی ادا کنید، تا زمانی که به آن عادت کنید. همچنین برای افرادی که مشکلات ارتودنسی شدیدی دارند و نیاز به درمان‌های گسترده دارند این گزینه چندان مناسب نیست.

  • براکت خود لیگاچور

براکت خود لیگاچور همانند براکت فلزی معمولی است با این تفاوت که در آن از حلقه کشی یا سیم لیگاچور استفاده نمی‌شود. در این سیستم براکت نگینهای براکت گیره یا قلابی دارند که سیم در آنها قرار میگیرد و در نتیجه برای نگه داشتن سیم ارتودنسی به نگین براکت نیازی به سیم یا حلقه کشی نیست. این طراحی باعث می‌شود کمتر ذرات غذا در نگین براکت گیر کرده و همچنین درد کمتری نسبت به انواع دیگر سیستم براکت احساس شود. همچنین دفعات مراجعه به ارتودنتیست کاهش پیدا می‌کند. این طراحی هم در سیستم براکت سرامیکی قابل اجرا هست هم در سیستم براکت فلزی. با این حال ممکن است این سیستم برای همه بیماران مناسب نباشد. اگر چه سیستم براکت خود لیگاچور باعث کوتاه‌تر شدن دوره درمان می‌شود، اما ممکن است همه ویژگی‌های لازم برای درمانهای مختلف ارتودنسی را نداشته باشد.

انواع براکت ارتودنسی
انواع براکت ارتودنسی
  • الاینر شفاف (اینویزالاین)

اینویزالاین متداولترین و مؤثرترین سیستم الاینر شفاف است. با این حال این سیستم ممکن است برای همه بیماران مناسب نباشد. مهم‌ترین مزیت الاینر شفاف، این است که تقریباً نامرئی بوده و به خصوص از فاصله دورتر دیده نمی‌شود. همچنین برخلاف سایر سیستم‌های براکت که پیش‌تر به آنها اشاره شد، ثابت نیست به این معنی که بیمار می‌تواند آن را به راحتی از دهان در بیاورد. برای مثال افراد هنگام غذا خوردن یا مسواک زدن الاینر را از دهان خارج کرده و دوباره در دهان می‌گذارند. استفاده از این روش ارتودنسی مستلزم همکاری کامل بیمار و پایبندی به رعایت دستورات ارتودنتیست است، در غیر این صورت نتایج مطلوب حاصل می‌شود. الاینر شفاف بسیار راحت‌تر از براکت فلزی است. با این حال هزینه آن بیشتر از براکت فلزی بود و برای بسیاری از موارد پیچیده ارتودنسی کارایی ندارد. انتخاب این روش بستگی به شرایط بیمار دارد.

این مطالب را نیز ببینید!

عوارض طولانی شدن درمان براکت ارتودنسی چیست؟

دنیای مد ما را احاطه کرده است و حتی در جنبه ‌هایی از زندگی که …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *