اینله و آنله دندان
اینله و آنله دندان ترمیمهای دندانی هستند که همانند پر کردن دندان برای ترمیم دندانهای پوسیده استفاده میشود. در برخی موارد اینلی / آنلی روش محافظه کارانه و مناسبتری نسبت به روکش کردن دندان میباشد. اینله و آنله دندان که به آنها پر کردن غیرمستقیم نیز گفته میشود، راه حلی محکمتر و بادوامتر برای ترمیم پوسیدگی دندان و آسیبهای مشابه میباشد. این ترمیمها از نظر عملکردی و زیبایی بسیار مناسب هستند.
اغلب از اینله و آنله دندان به عنوان روش جایگزین پرکردن معمولی دندان استفاده میشود. در این روش برخلاف پرکردن معمولی دندان که در مطب توسط دندانپزشک انجام میشد و مواد مستقیماً بر روی دندان ریخته میشد، ترمیم به صورت غیرمستقیم در لابراتوار دندانپزشکی ساخته میشود. سپس ترمیم آماده به مطب ارسال میشود تا در جای خالی قرار بگیرد و به دندان چسبانده شود.
در صورتی که ترمیم برای پر کردن مرکز دندان استفاده میشود به آن اینله گفته میشود و در صورتی که آسیب دندان وسیعتر بوده و یک یا چند کاسپ دندان را نیز شامل میشود یا کاملاً سطح جونده دندان را میپوشاند به آن آنله گفته میشود.
فواید اینله و آنله دندان
– تنظیم دقیق و محافظت از ساختار سالم دندان: برای پر کردن دندان با این ترمیمها، نیاز کمتری به تراشیدن دندان و برداشتن بافت سالم میباشد در نتیجه تا حد ممکن ساختار سالم دندان دست نخورده باقی میماند. در صورتی که پوسیدگی دندان در حد خفیف تا متوسط باشد اما به سطوح جانبی دندان گسترش یافته باشد، این ترمیمها جایگزینی عالی به جای روکش دندان هستند.
– هم رنگ دندان: این مواد هم رنگ دندان بوده و به مرور زمان تغییر رنگ پیدا نمیکنند در حالی که مواد پرکننده رزین کامپوزیت به مرور زمان دچار تغییر رنگ میشوند.
– نگهداری آسان: به علت تنظیم دقیق این ترمیم دندانی، تمام لبه های دندان به راحتی تمیز میشود. مواد پرکننده کامپوزیت ممکن است در فرآیند تاباندن نور (لایت کیور) جمع و منقبض شده و تطابق دقیق آن با دندان کاهش یابد در صورتی که اینلی و آنلی از جنس طلا یا سرامیک بوده و چنین اتفاقی برایش رخ نمیدهد.
– مهر و موم کردن دندان: در صورتی که دچار پوسیدگی در بخش داخلی دندان شده اید، اینله برایتان بهتر از پر کردن مستقیم دندان است. علت این است که اینله بهتر میتواند دندانها مهر و موم کرده و هیچ منفذی برای ورود باکتریها به دندان باقی نمیگذارد. همچنین به راحتی تمیز شده و کمتر در آن جرم و پلاک تشکیل میشود.
– قدرت و استحکام: جنس موادی که اینله و آنله دندان از آنها ساخته میشود، بسیار مستحکم و بادوام است. بنابراین اگر میخواهید طول عمر پرشدگی دندانتان افزایش پیدا کند، این ترمیم بهترین گزینه است.
روش ترمیم دندان با اینله و آنله
معمولاً برای ترمیم با اینله و آنله دندان دو جلسه لازم است. در جلسه اول دندانپزشک دندان آسیب دیده را آماده میکند و بخشهای پوسیدة آن را تخلیه مینماید. سپس قالبی از دندان گرفته شده و به لابراتوار دندانپزشکی ارسال میشود تا در آنجا ترمیم ساخته شود.
اینله و آنله دندان را میتوان از طلا، پورسلین یا رزین ساخت. دندانپزشکی با شما در مورد جنس ترمیم صحبت میکند. اگر زیبایی ترمیم برایتان هیچ اهمیتی نداشته باشد (مثلاً برای دندانهای عقبی که در معرض دید قرار ندارد)، طلا بهترین گزینه از نظر طول عمر و دوام میباشد. پورسلین از نظر زیبایی بهترین گزینه بود و در نواحی جلوی دهان که در معرض دید قرار دارند، از آن استفاده میشود. افرادی که دندان قروچه دارند یا دندانهایشان بر هم جفت نمیشود (مال اکلوژن)، بهتر است از مواد رزین استفاده کنند.
یک ترمیم موقتی مشابه ترمیم نهایی در این جلسه ساخته میشود تا در مدت زمانی که منتظر آماده شدن ترمیم نهایی هستید، از دندان شما محافظت نماید.
در جلسه دوم ترمیم موقتی دندان برداشته شده و اینله یا آنله نهایی به جای آن گذاشته میشود.
این مواد بسیار مستحکم و با دوام بود و به ندرت دچار اشکال میشود. دندانپزشک تمام لبه های ترمیم را بررسی میکند تا از تطابق کامل آن با دندان و نحوه تماس آن با دندانهای مجاور اطمینان حاصل نماید. در نهایت ترمیم به دندان چسبانده شده و لبه های آن پولیش میشود.