جرم گیری دندان چیست؟
در صورتی که دچار التهاب یا عفونت خفیف لثه باشید به شما توصیه میشود تا جلوی پیشرفت بیماری را گرفته و سلامت را به لثه بازگرداند. جرم گیری دندان متداولترین روش غیر جراحی درمان بیماری لثه است. طی این درمان جرم و پلاک سطح دندانها پاک شده و عامل تحریک و عفونت لثه از بین میرود. با این حال در صورتی که عفونت لثه شدید باشد و ژنژیویت به پریودنتیت تبدیل شده باشد، تنها با جرم گیری دندان نمیتوان بیماری لثه را درمان نمود و ممکن است علاوه بر جرم گیری نیاز به جراحی لثه وجود داشته باشد. در چنین شرایطی معمولاً جرم گیری و تسطیح ریشه (روت پلَنینگ) پیش از جراحی انجام میشود.
آیا جرم گیری دندان لازم است؟
به مرور زمان در اثر عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، لایه نازکی از پلاک مملو از باکتریها به سطح دندانها میچسبد. پلاک به مرور به مواد سختی به نام جرم تبدیل میشود. جرم و رسوب دندان دیگر با مسواک و نخ دندان تمیز نمیشود. وجود این مواد در سطح دندان و در مجاورت لثه باعث پوسیدگی دندان و همچنین التهاب و عفونت لثه میشود. این وضعیت موجب پسروی لثه از اطراف دندان و نمایان شدن ریشه و در نتیجه حساسیت دندان میشود. هر چه وضعیت بدتر شود احتمال برگشت پذیر بودن آن کمتر خواهد بود. جرم گیری دندان روش ساده غیر جراحی برای زدودن جرم و پلاک دندانها و جلوگیری از عواقب آنهاست.
روشهای جرم گیری دندان
به طور کلی دو ابزار اصلی برای جرم گیری دندان وجود دارد:
جرم گیری دندان با ابزارهای دستی – دندانپزشک با استفاده از قلم جرم گیری و کورت به صورت دستی جرم و پلاک را از دندانها پاک میکند. از آنجایی که دندانپزشک نمیتواند با چشم غیرمسلح پلاک را ببیند، با لمس، نواحی تجمع پلاک و لکه های زبر را شناسایی میکند.
جرم گیری دندان با قلم اولتراسونیک – ابزارهای اولتراسونیک با ایجاد لرزش باعث جدا شدن پلاک از سطح دندانها میشوند. از اسپری آب برای شستن و دور کردن ذرات جدا شده از سطح دندانها و خنک شدن دندان استفاده میشود.
آیا جرم گیری دندان درد دارد ؟
در فرایند جرم گیری دندان دندانپزشک لثه و ریشه دندان را با تزریق بی حسی، بی حس میکند اما با این حال در حین جرم گیری و تسطیح ریشه به علت استفاده از قلم اولتراسونیک لرزشها را احساس کرده و اندکی احساس ناراحتی خواهید داشت. برای جدا کردن رسوبات سخت تجمع یافته در سطح دندانها در بالا و پایین مرز لثه، دندانپزشک از ابزار مخصوصی استفاده میکند. در تسطیح ریشه نواحی زبر سطح ریشه دندان صاف و مسطح میشود تا دیگر باکتریها و پلاک نتوانند به راحتی به آن بچسبند. معمولا تمامی این فرآیند ظرف جلسه انجام میشود. با این حال گاهی اوقات دندانپزشک یک چهارم یا نصف قوس دندانی را در هر جلسه جرم گیری میکند. پس از اتمام درمان ممکن است لثه تا مدتی کمی بی حس باشد.