پروتز دندان
پروتز دندان شامل موارد زیر میباشد:
- پروتز دندان کامل
- پروتز دندان نیمه کامل یا پارسیل
- پروتز دندان اختصاصی بیمار
- دندان مصنوعی فوری
- پروتز بر پایه ایمپلنت
- اوردنچر
1– پروتز دندان کامل: دندان مصنوعی معمولی یا دندان مصنوعی کامل، به پروتزی گفته میشود که جایگزین تمامی دندانهای بیمار میگردد. این دندان مصنوعی بر روی لثه قرار گرفته و به جایی متصل نمیشود. دندان مصنوعی کامل معمولاً ظرف هشت تا 12 هفته پس از کشیدن دندانها استفاده میشود.
2- دندان مصنوعی نیمه کامل: دندان مصنوعی نیمه کامل که به آن پارسیل نیز گفته میشود، زمانی استفاده میشود که بیمار تعدادی از دندانهای خود را از دست داده و تعدادی دندانهای طبیعی خود را حفظ کرده است. این پروتز مصنوعی یک قاعده پلاستیکی صورتی رنگ دارد که مشابه لثه طراحی شده است. یک قطعه فلزی به این قاعده متصل شده است که معمولا دور دندان طبیعی مجاور قلاب میشود تا پروتز را در جای خود محکم نگه دارد. دندانهای مصنوعی بر روی این قاعده صورت رنگ متصل شده اند. این پروتز مصنوعی غیرثابت است به این معنی که بیمار هر زمان که بخواهد میتواند خود آن را از دهان خارج نماید.
3– دندان مصنوعی اختصاصی بیمار: این پروتز مصنوعی گرانتر از گزینههای دیگر است و ظاهر آن نیز طبیعی تر میباشد. در این مدل دندان مصنوعی اختصاصی برای بیمار ساخته میشود و کاملاً متناسب با نیازهای آن فرد است .
4– دندان مصنوعی فوری: این پروتز مصنوعی معمولاً در همان روزی که دندانها کشیده میشوند، استفاده میشود. همه افراد شرایط لازم برای استفاده از دندان مصنوعی فوری را ندارند.
5– دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت: در این مدل، از ایمپلنت دندان برای ثابت نگه داشتن دندان مصنوعی در جای خود استفاده میشود به صورتیکه به جای تک تک دندانها ایمپلنت کاشته میشود. به این ترتیب پروتز مصنوعی پشتیبانی قدرتمندی خواهد داشت.
6– اوردنچر: اوردنچر بر روی لثه قرار میگیرد و به کمک دو یا چند ایمپلنت در جای خود ثابت میماند. اوردنچر را میتوان در فک بالا و یا فک پایین استفاده کرد. اوردنچر نیز گزینهای غیرثابت میباشد.