رنگ دندان های افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است و دندان های مرتب و خوشرنگ زیباتر هستند و جذابیت بیشتری را برای فرد به ارمغان می آورند. و برعکس، افرادی که بهداشت دهان و دندان های خود را رعایت نمی کنند ظاهری غیرجذاب دارند و معمولا دهانشان بوی بدی می دهد.
در صورتیکه که افراد بهداشت دهان و دندان هایشان را رعایت نکنند و پس از هر وعده غذایی مسواک نزنند، پس از گذشت زمان، روی دندان هایشان لایه ای می نشیند که تنها با درمان های دندانپزشکی رفع می شوند. این لایه ها همان جرم های دندانی هستند که بسیار نازک می باشند و قابل دیده شدن نیز نیستند. همچنین این لایه ها در ابتدا خطری برای فرد ندارند و ظاهر دندان را خراب نمی کنند اما در صورتی که چند روز از عمر این لایه ها بگذرد، دهان بد بود شده و مواد غذایی تبدیل به اسیدها می شوند که در نهایت این اسیدها در دندان های فرد حفره ایجاد کرده و در این صورت، دندان کرم زده و در بدترین حالت شکسته می شود.
اما جرم گیری دندان چیست؟
در صورتی که افراد چندین روز متوالی مسواک نزنند و لایه های غذایی روی دندان باقی بمانند، با مسواک زدن این لایه ها از بین می روند اما در صورتی که مسواک نزدن افراد به ماه ها و یا سال برسد، دیگر تنها به واسطه مسواک نمی توان این لایه های غذایی را از بین برد. در این صورت لایه ها به رنگ زرد روی دندان باقی می مانند و ظاهر افراد زشت می شود.
اما عامل دیگری که منجر به ایجاد زردی یا همان جرم روی دندان ها می شود، مواد مخدر است. در این صورت افراد سیگاری و تمامی افرادی که انواع مواد مخدر را مصرف می کنند، روی دندان هایشان جرم می نشیند و باید با مراجعه به دندانپزشکی عمل جرم گیری را انجام دهند.
همچنین نوشیدن بیش از اندازه چای نیز منجر به زرد شدن دندان ها می شود و در اینصورت نیز باید جرم گیری روی دندان ها انجام شود.
در اکثر افراد علاوه بر تمامی موارد بالا، زیاد شدن بزاق دهان نیز منجر به نشستن جرم روی دندان ها می شود به این صورت که حتی اگر فرد تا مدتی غذا نخورد، باز هم دندان هایش زرد می شود.
نحوه انجام عمل جرم گیری
در حالت کلی، جرم گیری در دو روش انجام می شود:
در روش اول، که در اصطلاح پزشکی به آن جرم گیری دستی می گویند، فرد دندانپزشک با استفاده از یک ابزار مخصوص و به صورت دستی عمل جرم زدایی روی دندان ها را انجام می دهد. این روش فقط برای افرادی مناسب است که روی دندان هایشان جرم کمی دارد و مدت کمی است که بهداشت دهان و دندان را رعایت نمی کنند. این افراد از این روش می توانند دندان هایشان را جرم گیری کنند. اما افرادی که جرم زیادی روی دندان هایشان وجود دارد باید از روش دوم جرم گیری استفاده کنند.
در روش دوم، جرم گیری دندان ها توسط دستگاه مخصوصی انجام می شود. با استفاده از دستگاه و یک اسپری آب، دندان پزشک تمامی جرم ها روی دندان ها را به صورت تکی از بین می برد. به این صورت که با زدن ضربه های مداوم و کوچک جرم ها را از روی دندان پاک می کند و به وسیله اسپری آب جرم های کل دهان را نیز می گیرد. همچنین به وسیله اسپری آب دستگاه جرم گیری نیز خنک می شود. این روش جرم گیری برخلاف تصورات عموم، اصلا دردی ندارد و بعد از آن نیز فرد درد را احساس نمی کند. اما تا چند ساعت دندان دچار حساسیت به مواد خیلی سرد و یا خیلی گرم می شود.
دوره های جرم گیری دندان
شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد، که دندان ها هر چند مدت یکبار نیاز به جرم گیری دارند؟ این مورد به خود فرد بستگی دارد و اینگه چقدر به تمیزی و سلامتی دندان هایش اهمیت می دهد. بسیاری از افراد هستند که عمل جرم گیری را انجام می دهند و پس از آن بهداشت دهان و دندان خود را رعایت می کنند. در این صورت خیلی کم پیش می آید که مجددا نیاز به انجام عمل جرم گیری داشته باشند. دسته دیگری از افراد نیز هستند که به وسیله جرم گیری دستی جرم های روی دندان هایشان از بین می رود.
اما در نهایت تمامی افراد حداقل سالی یک بار نیاز دارند جرم های روی دندان هایشان را با ابزار پزشکی از بین ببرند. در اینصورت از دندان هایشان بهتر مراقبت کرده اند و می توان گفت که هر چه افراد از دندان هایشان بیشتر مراقبت کنند عمل جرم گیری روی دندان ها ساده تر انجام می شود و در زمان کوتاه تری نیز صورت می گیرد. همچنین در بیشتر افراد جرم گیری غیر ضروری می شود.
معایب و مزایای جرم گیری دندان
برخلاف تصور غلط عموم مردم، جرم گیری دندان هیچ ضرری نه برای دندان ها و نه برای سلامت فرد، ندارد. علت اینکه بیشتر مردم گمان می کنند جرم گیری برای دندان ها مضر است، این است که جرم هایی که روی دندان افراد تشکیل می شود به مرور زمان لثه را خراب می کند و باز جایگزین می شود. چون این امر در طی زمان انجام می شود خود شخص متوجه عقب رفتن لثه نمی شود و در اینصورت لثه ای که عقب نشینی کرده با جرم جایگزین می شود. همچنین فضای خالی ایجاد شده توسط عقب نشینی دندان نیز توسط فرد قابل رویت نیست.
در اینصورت، زمانی که شخص برای عمل جرم گیری به دندان پزشک مراجعه می کند، بعد از اینکه جرم ها تمیز شده و از بین می روند، لثه ای که توسط این جرم ها عقب نشینی کرده بود، قابل مشاهده می شود و خود فرد می تواند لثه تحلیل رفته را ببیند. در این صورت فرد گمان می کند که عمل جرم گیری منجر به این امر شده است در صورتی که اینگونه نیست و همانطور که گفته شد عقب نشینی لثه قبلا صورت گرفته است و شخص نتوانسته است این مورد را مشاهده کند.
در نتیجه، عمل جرم گیری برای دندان ها مضر نیست و علاوه بر آن، باعث می شود که فرد دندان های تمیز و مرتبی داشته باشد. در صورتی که خود جرم روی دندان ها منجر به تحلیل رفتن لثه می شود و همین جمع شدن جرم روی دندان هاست که برای افراد مضر است.
صحبتی در رابطه با خمیر دندان های ضد جرم
در این مورد، می توان گفت که جرم های جمع شده روی دندان با خمیر دندان های مختلف حتی از نوع ضد جرم پاک نمی شوند و تنها فرد باید به دندانپزشک مراجعه کرده و عمل جرم گیری دندان را انجام دهد.
بسیاری از خمیر دندان هایی که امروزه با نام خمیر دندان ضد جرم در بازار موجود هستند، تنها با استفاده از مواد ساینده، رنگ زرد و لکه های رسوبی روی دندان را تمیز می کنند و در این صورت استفاده مداوم و همیشگی از این خمیر دندان ها به هیچ عنوان توصیه نمی شود. هچنین برخی از این خمیر دندان ها روی سطح دندان خراش های ظریفی ایجاد می کنند که این خراش ها منجر به ایجاد جرم و پلاک بیشتری می شوند.
در نتیجه همه این موارد، توصیه می شود که افراد در همه صورت بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنند. در صورتی که جرم زیادی روی دندان ها ایجاد شود، لایه ای زرد رنگ روی دندان قرار می گیرد که زیبایی های ظاهری فرد را از بین می برد. بنابراین اگر می خواهید که از این مسئله جلوگیری کنید توصیه می شود که پس از هر وعده غذایی مسواک بزنید.